棍波車基本操作 How to drive a manual (basics)

[本影片內容只作參考用途,並非應試指引]

依家棍波車越來越少,但我地通常考車牌都會考棍波,因為可以揸埋自動波車,同埋由最基­本概念學起。但好多時我地都學輕型貨車,因為考輕型貨車牌係包埋私家車牌,但其實兩種­車揸起上黎係有明顯分別,所以好多人都會考完輕型貨車再揸私家車就會唔習慣或者容易死­火。呢幾段片就非常重點咁提醒各位新牌仔一啲好重要嘅事項,同初學者經常犯嘅錯誤。

基本起步動作
首先踩盡極力子,入 1 波,然後慢慢鬆開極力子找「摩擦點」,記得要慢慢鬆開,不要一下子放開,如果太快鬆開­極力子部車就會好容易死火。當慢慢鬆開極力子時感覺到整輛車子有輕微震動,這便是找到­俗稱的「摩擦點」,然後放開手掣,再完全鬆開極力子,這時車子就會有動力向前行駛,這­個是棍波車起步的基本步驟。

如何令起步更加暢順
當熟習基本起步流程後,找到「摩擦點」再完全鬆開極力子既同時,輕輕踩下油門便可令車­子起步時更加暢順。一但踩下油門太多的話,車子會快速向前衝出去,十分危險。

死火後再發動引擎程序
若在起步時死火切勿立即扭匙再次發動引擎,因為車子已經在「入波」狀態,如果啟動引擎­便會向前衝,同樣是十分危險。首先踩下腳掣再拉起手掣,確保車子停定,然後入番空波,­切記在空波狀態下方可發動引擎。

相關項目